Tältä sivulta löydät tallenteet Aivohuoltamo tilaisuuksista.
Mikä on Aivohuoltamo? Katso tämä video, niin tiedät enemmän:
Vuoden 2023 tallenteet
Pelit ja pelaaminen työelämässä
Digitaalisesta pelaamisesta on tullut merkittävä ajankäytön muoto. Siitä haetaan virkistystä ja rentoutusta työnteon vastapainoksi. Pelaamalla voi oppia hyödyllisiä taitoja ja pelikokemuksesta voi olla etua esimerkiksi työnhaussa. Toisaalta pelaamiseen liittyy haittoja ja siitä voi muodostua työtä ja muuta elämää häiritsevä ongelma. Aivohuoltamossa vieraana professori Raine Koskimaa Jyväskylän yliopiston pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksiköstä.
Tanssista virtaa ja voimaa
Onko rytmisi arjessa aina nopea vai osaatko tarvittaessa hidastaa, pystytkö asettamaan rajoja ja mitä muutoksia voisit tehdä voidaksesi paremmin? Omaa kehoa kuuntelemalla ja erilaisia liikkumisen tapoja rohkeasti kokeilemalla, voit saada oivalluksia elämästäsi. Aivot tykkäävät tanssia! Tanssi-liiketerapeutti, mindfulness- ja TRE -ohjaaja Gila Heimonen tutustuttaa meidät tanssi/liikeimprovisaatioon.
Suolistossako toiset aivomme
Suoliston miljardipäinen bakteeriyhteisö säätelee kehoamme monin tavoin. Viime vuosina on alettu ymmärtää yhä enemmän, miten se vaikuttaa keskushermoston toimintaan. Ravitsemuksella on tärkeä rooli suoliston ja sen asukkien hyvinvointiin. On myös viitteitä siitä, että suolistomikrobit liittyvät muistisairauksiin. Aiheesta puhumassa Satu Pekkala, Jyväskylän yliopiston lehtori, bakteriologian dosentti
Vuoden 2022 tallenteet
Hyvät kohtaamiset etänä ja kasvokkain
Hyvät kohtaamiset edistävät yhteistyösuhteita ja aivoterveyttä sekä vähentävät kuormitusta työssä. Miten videovälitteiset tapaamiset eroavat lähitapaamisista? Luennolta saat vinkkejä hyvään vuorovaikutukseen molemmissa tilanteissa. Aivohuoltamossa vieraana Virpi-Liisa Kykyri, psykologian apulaisprofessori, Pst, dosentti, työn ja organisaatioiden erikoispsykologi Jyväskylän yliopistosta.
Tutustu hengitykseesi
Tilaisuudessa kuvataan tiiviisti, miten kokonaisvaltaisesti hengitystapamme vaikuttavat terveydentilaamme. Voimme oppia vaikuttamaan hengitykseemme ja siten ylläpitämään ja kohentamaan hyvinvointiamme. Aiheesta puhumassa psykologi, kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja Minna Martin, Hengittävä mieli Oy.
Aivot, tunteet ja aivojen terveys
Tunteet syntyvät syvällä aivoissamme. Ne ohjaavat elämäämme ja ovat meille hyödyksi. Yhtenä tärkeänä työelämä- ja tunnetaitona pidetään stressinhallintaa, joka keskeisesti vaikuttaa aivoterveyteen. Tunne-elämästä aivoterveyden näkökulmasta on puhumassa full professor of systems neuroscience Iiro Jääskeläinen, Aalto yliopisto, neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos
Työikäisen muisti
Muistin pulmat koskettavat monia työikäisiä. Pulmien taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Milloin muistin heikkenemisestä on syytä huolestua? Ikään liittyviä muutoksia muistissa vai muistisairaus?
Aivohuoltamossa vieraana Muistikuntoutusohjaaja Katja Mattila, Keski-Suomen Sairaanhoitopiiristä
Ravitsemus, mieli ja muisti
Miten ravitsemus ja liikunta ovat yhteydessä aivoterveyteen ja mielialaan? Miten voi itse ehkäistä omaa muistin heikentymisen riskiä?
Aiheesta puhumassa tutkija, erityisasiantuntija Satu Jyväkorpi Helsingin yliopisto, Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Asahi osaksi työpäivää ja arkea
Asahi on suomalaisten kehittämä, kaikille sopiva terveysliikuntalaji. Liikkeet on helposti omaksuttavia, eikä erityisiä välineitä vaadita. Harjoitteita voi tehdä ryhmässä tai vaikka yksin taukoliikuntana. Asahi harjoitteilla keho rentoutuu ja nestekierto vilkastuu. Kehon tasapaino kehittyy ja liikkuvuus lisääntyy.
Asahi Nordic B-ohjaaja Samuli Kipronen Kehonhuolto Kiprosesta kertoo Asahista ja ohjaa harjoitteita.
Unen ja palautumisen vaikutus työhyvinvointiin
Uni ja syvä lepo lataavat kehon ja mielen voimavarat. Uni on oppimisen ja muistamisen keskeinen edellytys. Jokainen voi parantaa omaa rentoutumistaan. Vinkkejä palautumiseen ja parempaan uneen sekä rentoutumisharjoitus.
Asiantuntijana työterveyshoitaja Jonna Savela, Työterveys Laine Oy
Tunnista motivaatiotekijäsi ja aivosi voivat paremmin
Mitkä ovat 16 elämän perustarvetta? Mitä hyötyä on omien motivaatiotekijöiden tunnistamisessa ja niiden mukaan elämisessä? Vinkkejä palautumiseen, stressinhallintaan ja aivojen hyvinvoinnille.
Aiheesta puhumassa Päivi Mayor, KTT, yliopettaja, Kestävä Aivoterveys -projekti, TAMK
Pienillä valinnoilla on väliä
Jo pienillä liikunnallisilla ja omaa hyvinvointia tukevilla valinnoilla työpäivän lomassa on väliä. Huolenpito itsestä heijastuu suoraan hyvinvoinnin lisäksi myös aikaansaamiseen ja tuottavuuteen.
Aiheesta puhumassa ohjelmakoordinaattori Reetta Laakkonen, Liikkuva aikuinen -ohjelmasta.
Yrittäjän aivot työssä
Omien toimintatapojen aivoystävällisyys? Miksi yrittäjän kannattaa panostaa aivojen hyvinvointiin?
Aiheesta keskustelemassa yrittäjä Aki Virtaniemi Luhangasta.
Vuoden 2021 tallenteet
Omilla valinnoilla kohti omannäköistä työelämää
KM, PsM, työpsykologi Merja Lappi on vieraana Aivohuoltamossa kertomassa millaisilla työkaluilla voit havainnoida ja muuttaa omia automaattisia toimintatapojasi. Tekemällä toisin, saat hyvinvoivat aivot!
Taukoliikunnan sietämätön keveys
Aivohuoltamossa vieraana hyvinvointialan yrittäjä, valmentaja Sari Mönkkönen. Sarin ohjauksessa lepuutat mieltä ja rentoutat kehoa palauttavilla liikunta- ja mielikuvaharjoitteilla.
Palautumista ja virkistymistä työssä? Mihin niitä tarvitaan?
Saat vastauksia näihin kysymyksiin sekä hyödyllisiä tauotusvinkkejä arkeen aivojen hyvinvoinnin edistämiseksi. Aivohuoltamossa vieraana Virve Lähdesmäki Hyvinvointikartta -hankkeesta.
Ei tätä kukaan muu voi tehdä, vai voiko?
Miten työtä voi organisoida uudella tavalla? Tapaamme yrittäjän, joka vapautti omaa ja työyhteisön työaikaa oleellisten asioiden tekemiseen. Vieraana Eija Aliranta, Äänekosken Fysiopisteen yrittäjä.
Uupuvatko yrittäjän aivot?
- Mikä yrittäjän aivoja kuormittaa?
- Miten tehdä työtä aivoystävällisesti?
- Miten hallita työajan käyttöä?
Näistä aiheista Aivohuoltamossa keskustelemassa yrittäjä Suvi Widgren.
Eroon ajattelujumeista
Kuinka paljon ajatuksillamme on valtaa toimintaamme? Voiko negatiivisia mielen keloja pysäyttää? Miksi olisi tärkeää sallia enemmän aikaa ja tilaa itsellesi sekä mielekkäille asioille?
Vieraana psykologi Merja Lappi
5 tapaa hallita aikaasi
Voiko aikaa hallita? Mihin kaikki aika katoaa? Onko kiire tehokkuuden mittari?