Elämäntavat

LIIKKUVA AIKUINEN -ohjelma

Vuoden 2020 alussa aloitti toimintansa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Liikkuva aikuinen -ohjelma, jonka tavoite on kunnianhimoinen ja kirkas: saada työikäiset liikkumaan terveytensä kannalta riittävästi. Uusi ohjelma puhuu erityisesti arkisen aktiivisuuden ja liikkumisen puolesta. Ohjelma tekee myös työtä sen eteen, että yhteiskuntaa rakennetaan liikkumista suosivaksi kaikille, olipa elämäntilanne mikä hyvänsä. Liikkuva aikuinen -ohjelma jatkaa toimintansa päättäneen Kunnossa kaiken ikää -ohjelman perintöä.  Vaikka toiminnan painopisteitä on muutettu ja toimintaa uudistettu, on tavoite edelleen sama – että suomalaiset pysyisivät kunnossa kaiken ikää.

Ohjelman sivut löytyvät TÄÄLTÄ

 


MARS MATKALLE! TERVEYTTÄ TYÖPAIKOILLE -SUOSITUKSET!

Terveyttä, työkykyä ja työhyvinvointia yrittäjälle

Terveyden edistäminen työpaikoilla edistää työkykyä. Jokaisella työpaikalla tulisi  suunnitella ja toteuttaa toimia joilla edistetään terveyttä ihan joka päivä. Mars matkalle! – Terveyttä työpaikoille -suositukset perustuvat kartoittaviin tieteellisiin tutkimuskatsauksiin työpaikkojen vaikuttavista keinoista edistää terveyttä ja työkykyä sekä laajaan asiantuntijatietoon.

Yrittämisestä virtaa

Terveyden edistämisen suositukset työpaikoille

Liikunta fyysisesti raskaassa työssä -vinkkilista

Liikunta istumatyössä -vinkkilista

Palautuminen -vinkkilista

Ravitsemus -vinkkilista

Uni -vinkkilista

 


NYT LAITETAAN KROPPA JA NUPPI KUNTOON!

Onko olosi vetämätön ja väsynyt? Etkö saa aikaiseksi haluamiasi asioita tai jaksa harrastaa? Oletko päivittäisten puuhiesi jälkeen niin väsynyt, ettet jaksa illalla tehdä mitään? Oletko ajatellut, että syynä saattavat olla elintapasi? Tästä oppaasta saat inspiraatiota ja vinkkejä, miten parannat vireyttäsi ja jaksat sekä töissä että vapaa-ajalla paremmin. Nyt laitetaan kroppa ja nuppi yhdessä kuntoon!

Tutustu materiaaliin Työterveyslaitoksen sivuilla

© KROPPA JA NUPPI KUNTOON – FYYSISESTI JA PSYKOSOSIAALISESTI RASKASTA TYÖTÄ TEKEVIEN TYÖKYVYN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN TYÖPAIKOILLA (2015 – 2018)


UNEN JA  LEVON ITSEHOITO

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin unen ja levon itsehoito-sivujen alta löydät:

  • tietoa
  • unen laatusi kartoituskeinon
  • vinkkejä hyvään uneen
  • omahoito-ohjelmia
  • linkkejä eri tietolähteisiin

Linkki unen ja levon itsehoitoon

Unettomuuden omahoito

Omahoito-ohjelma sisältää useita itsehoito-ohjeita, tehtäviä ja asiakasesimerkkejä joiden avulla voit löytää ongelmiisi erilaisia näkökulmia ja ratkaisumalleja. Kuudesta kahdeksaan viikon harjoituksilla on jo todettu muutoksia aivojen toimintaan, jolloin asennoituminen arkipäivän ongelmiin ja haasteisiin muuttuu helpommaksi. Harjoituksia ei tarvitse käyttää orjallisesti juuri sellaisina kuin ne ovat, vaan voit valita itsellesi sopivimmat vaihtoehdot ja harjoitukset.

Huom! Jos omahoito-ohjelmasta ei ole apua tai oireesi ovat vakavia, ota yhteyttä lääkäriin tai kokeile Mielenterveystalon oirenavigaattoria, joka ohjaa sinut paikallisten palveluiden piiriin.

Lue lisää Mielenterveys.fi sivuilta 

 


RAVITSEMUSSUOSITUKSET AIKUISILLE

Ateria-ajat ja tottumukset ovat pitkälti kulttuurisidonnaisia ja yksilöllisiä.  Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla sekä vähentää houkutusta naposteluun.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta 


SYÖ HYVÄÄ – jokaiselle  löytyy tapa syödä hyvin

Hyvä ruokavalio tekee hyvää niin keholle, aisteille kuin ympäristöllekin. Hyvin voi syödä monella tapaa. Tämä sivusto antaa apukeinoja, jotta sinä voit löytää itsellesi sopivan tavan syödä hyvin.

Lue lisää SYÖ HYVÄÄ – sivuilta 


AIKUISTEN LIIKKUMISEN SUOSITUS

Miten paljon olisi hyvä liikkua – Muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät

Liikkumisen suosituksessa sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi yhä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Arki tarjoaa monia mahdollisuuksia liikkumiseen – kaikki liike lasketaan

Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä. Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi.

Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri. Päivitetty liikkumisen suositus huomioi entistä vahvemmin hyvinvoinnin kokonaisuuden.

Lue lisää UKK-instituutin sivuilta