4. Aivovoiman perusta

Viimeisessä osassa käymme läpi viisi aivojen hyvinvoinnin ja aivoterveyden peruspilaria: ravitsemus, uni, liikunta, sosiaaliset suhteet sekä aktiivinen aivojen käyttö.  

  • Aivot kuluttavat valtavasti energiaa, ja sitä enemmän energiaa kuluu mitä enemmän aivojaan käyttää. Aivot kiittävät sydänterveellisestä ravinnosta. 
  • Yöuni on tärkeintä palautumisen aikaa, eikä siitä kannata tinkiä. Unen aikana aivot huuhtovat pois kuona-aineita ja turhaa tietoa sekä muokkaavat mm. muistivarastoja. Unen laatu on yhtä tärkeää kuin sen pituuskin eli heräätkö aamuisin virkeänä vai väsyneenä. 
  • Liikkumalla säännöllisesti ja itselle mieluisalla tavalla, vahvistetaan muistia ja lisätään keskittymiskykyä sekä uuden oppimisen mahdollisuuksia. 
  • Jotta mielemme ja aivomme voivat hyvin, tarvitsevat joukkoon kuulumisen kokemuksia ja vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa läpi koko elämän. On yksilöllistä mikä määrä sosiaalista kanssakäymistä on riittävästi. 
  • Nykyisin työssä kuin työssä, käytämme aivojamme todella paljon.  Vaikka aivot nauttivatkin siitä, että niitä käytetään ja haastetaan, työstä tulevan aktivoinnin vastapainoksi aivot hyötyvät vapaa-ajan erilaisista ja mielekkäistä virikkeistä.  

Kortit

Tehtävä

7

Pohdinta

20

Aivohuoltamot

Lisätietoa

Yrittäjän Aivovoiman Avaimet on tehty Keski-Suomen Muistiyhdistys ry:n hallinnoimassa Työstä aivovoimaa –hankkeessa 2021-2023.  Jos huomaat materiaaleissa ongelmia, niin laita viesti osoitteeseen toimisto@ksmuisti.fi